„Vše v životě by se mělo průběžně zlepšovat a také my cítili potřebu zpříjemnit maminkám po porodu pobyt na oddělení šestinedělí, proto jsme se rozhodli rozšířit jídelníček a obohatit ho o důležité základní živiny a vitamíny. A samozřejmě je myšleno i na ženy, které mají nějakou potravinovou intoleranci,“ říká vrchní sestra gynekologicko-porodnického oddělení Mgr. Markéta Burešová. „Cílem je, aby se zde maminky cítily jako doma a mohly si v průběhu dne dát malou svačinku a v klidu posedět. Pokud jim to miminko dovolí,“ doplňuje s úsměvem vrchní s tím, že maminky ale jinak dostávají i všechny ostatní denní pokrmy jako jiní pacienti.
Bufetový pult je umístěn v kuchyňce, která byla v listopadu kompletně upravena. Vznikla v ní nová kuchyňská linka, kde je veškeré potřebné nádobí, prosklený chladící box právě s chlazenými pokrmy pro rodičky, ale i vestavěná lednice na vlastní potraviny, které ženám přinesou jejích blízcí. Je zde i stůl, kde se mohou maminky i setkat a posvačit nebo si dát čaj či kávu společně.
O čerstvost potravin, hygienu stravování i případné individuální požadavky žen se stará nutriční terapeutka a nemocniční kuchyň. „S nutriční terapeutkou jsme řešily i přímo konkrétní značky a typy výrobků, aby se jednalo o kvalitní potraviny,“ vysvětluje Burešová. „A nutriční terapeutka je připravena řešit s rodičkami i pokud mají nějakou specifickou dietu, například z důvodu alergie na určitý typ potravin,“ doplňuje vrchní sestra.
Už první rodičky, které mohly v Klatovech službu využít, byly nabídkou potěšené. „Jsem ráda, že si mohu vzít i třeba něco sladšího nebo tučnějšího, než bych asi normálně v nemocniční stravě očekávala. Jinak využívám hlavně nabídku ovoce,“ uvedla jedna z maminek.