Nemocnice žádají zájemce o testy: Pokud se nemůžete dostavit, zrušte rezervaci

11. 2. 2021

ŽÁDOST, TESTOVÁNÍ AG a PCR

Přestože je v těchto dnech zejména v Domažlické, Stodské a Klatovské nemocnici obrovský zájem o vyšetření antigenními testy, stává se, že několik desítek termínů zůstává denně nevyužito. Mnozí lidé, kteří mají totiž termín zarezervovaný, nakonec nepřijedou. Nemocnice proto s ohledem na další zájemce žádají objednané, kteří se nemohou z jakýchkoli důvodů k vyšetření dostavit, aby rezervaci pokud možno co nejdříve zrušili a umožnili tak otestovat někoho jiného.

"Každému, kdo se objedná, ať už k antigennímu nebo PCR testu, přijde po objednání potvrzovací mail, ve kterém je i možnost rezervaci kdykoli zrušit. Žádáme každého, kdo nemůže přijet, aby tak co nejdříve učinil. Ale klidně i  hodinu před termínem. Je řada zájemců, kteří by uvolněné místo rádi využili," vyzývá mluvčí nemocnice Jiří Kokoška s tím, že včasné zrušení rezervace, kterou nelze využít, je i vyjádřením solidarity mezi přeshraničními pracovníky. Právě oni jsou totiž v těchto dnech nejčastějšími "návštěvníky" odběrových míst.

Nemocnice Plzeňského kraje provedly v posledních sedmi dnech téměř 2600 antigenních testů a přes 1450 PCR testů, Celkem tedy 4050. Termínů pro antigenní testy ale bylo vypsáno o dvě stovky víc. Jen asi třicítka zejména v méně atrakttivních dnech uprostřed týdne nebyla vůbec obsazena. Zbylé propadly, protože objednaní zájemci nepřijeli.

Pravidla pro antigenní testování

Vyšetření se neprovádí samoplátcům a osobám,

• které absolvovaly z důvodu onemocnění covid izolaci a neuplynulo u nich více než 90 dnů od prvního PCR testu s pozitivním výsledkem,
  • kterým byl v posledních 3 dnech proveden test metodou PCR nebo antigenním testem s negativním výsledkem resp. testovat se lze pouze jednou za tři dny.

Testovaná osoba musí mít platnou kartičku zdravotní pojišťovny buď modrou (ČR), nebo žlutou (EU) s nápisem "PLNÁ PÉČE".

Zápatí - další informace

esf eu MMR