Dětské pacienty vyšetřuje nový pulsní oxymetr. Zaplatila ho veřejnost. Děkujeme vám

13. 8. 2021

KRÁTKÁ INFORMACE, PODĚKOVÁNÍ

Především díky vám, návštěvníkům a pacientům nemocnice, má dětské oddělení od srpna nový pulsní oxymetr, který slouží mimo jiné ke screeningu vrozených srdečních vad novorozenců. Přístroj v hodnotě 40 tisíc korun koupil nemocnici Nadační fond Kapka Naděje z výtěžku sbírky, která trvale probíhá v lékárnách Klatovské nemocnice. Klienti si tam mohou buď pořídit reflexní pásku fondu, nebo darovat libovolnou částku do prosklenné kasičky. Za poslední půlrok se takto sešlo 35 tisíc korun. Rozdíl v ceně doplatil fond. Veřejnosti i Kapce tímto děkujeme.

„Nový oxymetr už slouží na porodních sálech k monitoraci pulsu a saturaci kyslíku čerstvě narozených dětí a využíván je také také k novorozeneckému screeningu vrozených srdečních vad před propuštěním miminek do domácí péče,“ popisuje vrchní sestra dětského oddělení Klatovské nemocnice Gabriela Kubíková s tím, že screening srdečních vad je jedním ze základních a velmi důležitých novorozeneckých screeningů. Nemocnice jej provádí u každého miminka.

Prodej bezpečnostních reflexních pásek stejně jako sbírka nadačního fondu v lékárnách nemocnice probíhá i nadále. Pacienti a návštěvníci nemocnice tak mohou přispět dětskému oddělení na nákup dalších přístrojů i v následujících letech. V minulosti už takto pomohli pořídit například monitory vitálních funkcí nebo fototerapeutické lampy. „Prostředky ze sbírky zůstávají vždy v dané nemocnici, kde se vyberou, a putují vždy na konkrétní nákup nebo projekt na dětské oddělení. To si vždy samo vybere, co potřebuje pořídit,“ připomíná ředitel fondu Jan Fischer.

Nadační fond Kapka naděje založila v roce 2000 s cílem podporovat léčbu dětských onkologických pacientů Vendula Pizingerová (dříve Svobodová). Její dcera totiž v roce 1998 onemocněla těžkou formou leukémie a později jí podlehla. Z počátku fond podporoval jen hematologické a onkologické pracoviště pražského Motola. Po roce 2002 postupně rozšířil svoji pomoc i na dětská onkologická pracoviště dalších nemocnic a později obecně na dětská oddělení a to včetně regionálních nemocnic. Za 21 let existence již fond respektive jeho dárci  pomohli částkou přesahující 200 milionů korun.

„V současné době pomáháme ve více než 50 nemocnicích po celé České republice a toto číslo dál roste. S nemocnicí v Klatovech jsme zahájili spolupráci v roce 2015,“ připomíná zakladatelka a prezidentka Kapky Naděje Vendula Pizingerová.

Více o Nadačním fondu Kapka Naděje

Zápatí - další informace